Söndags mat....
Lever lite i det gamla som man lärde sig från, mamma, farmor, o mormor.
Att det där med söndags mat ska var något lite extra, lärt mig mycket av dom, mammas favorit för mig var sjömansbiffen o dill kött på älg, från farmor , kåldolmar, o från mormor nästan likadant men lök dolmar görs på samma sätt som kåldolmar men med stora lökar som är kokta o virade runt i stället för kål, förbannat gott.
Men dagen mat bli, fläskfilè gryta o potatisgratäng.
2 st, normalstora fläskfilè bitar.
3 st, morötter.
7 dl, vatten.
3 dl, kelda matlagningsgrädde.
1 st, grönsaksbuljong tärning.
4 st, matskedar felix purechili.
Börja med att skära ca, 1 cm, tjocka skivor av köttet, o morötterna, bryn det i lite olja o smör.
När lagom färg har uppnåtts, i med vattnet o buljongtärningen låt det sjuda ett tag, sedan är det bara att blanda i resten o så ska det vara ett par nypor salt, peppar o grillkrydda.
Låt sjuda eller små koka på svag värme i ca, 45 min för att få det riktigt smakfullt o mört.
Gratängen.
Potatis.
rödlök.
purjolök.
grädde
ost riven.
En gratäng med potatis i skivor med rödlök, smöra en form o varva, häll i 3 dl, grädde utblandat i lite salt o peppar.
Den andra likadant men med purjolök.
Strö över riven ost.
I ugnen 175, grader i c, 45 minuter.
På spisen o sjudar.
Färdig för att sättas in i ugnen..
Smaklig måltid, har redan smakat av grytan, himmelskt god...
Att det där med söndags mat ska var något lite extra, lärt mig mycket av dom, mammas favorit för mig var sjömansbiffen o dill kött på älg, från farmor , kåldolmar, o från mormor nästan likadant men lök dolmar görs på samma sätt som kåldolmar men med stora lökar som är kokta o virade runt i stället för kål, förbannat gott.
Men dagen mat bli, fläskfilè gryta o potatisgratäng.
2 st, normalstora fläskfilè bitar.
3 st, morötter.
7 dl, vatten.
3 dl, kelda matlagningsgrädde.
1 st, grönsaksbuljong tärning.
4 st, matskedar felix purechili.
Börja med att skära ca, 1 cm, tjocka skivor av köttet, o morötterna, bryn det i lite olja o smör.
När lagom färg har uppnåtts, i med vattnet o buljongtärningen låt det sjuda ett tag, sedan är det bara att blanda i resten o så ska det vara ett par nypor salt, peppar o grillkrydda.
Låt sjuda eller små koka på svag värme i ca, 45 min för att få det riktigt smakfullt o mört.
Gratängen.
Potatis.
rödlök.
purjolök.
grädde
ost riven.
En gratäng med potatis i skivor med rödlök, smöra en form o varva, häll i 3 dl, grädde utblandat i lite salt o peppar.
Den andra likadant men med purjolök.
Strö över riven ost.
I ugnen 175, grader i c, 45 minuter.
På spisen o sjudar.
Färdig för att sättas in i ugnen..
Smaklig måltid, har redan smakat av grytan, himmelskt god...
Kommentarer
Trackback