Söndags mat....

Lever lite i det gamla som man lärde sig från, mamma, farmor, o mormor.
Att det där med söndags mat ska var något lite extra, lärt mig mycket av dom, mammas favorit för mig var sjömansbiffen o dill kött på älg, från farmor , kåldolmar, o från mormor nästan likadant men lök dolmar görs på samma sätt som kåldolmar men med stora lökar som är kokta o virade runt i stället för kål, förbannat gott.
Men dagen mat bli, fläskfilè gryta o potatisgratäng.

2 st, normalstora fläskfilè bitar.
3 st, morötter.
7 dl, vatten.
3 dl, kelda matlagningsgrädde.
1 st, grönsaksbuljong tärning.
4 st, matskedar felix purechili.
Börja med att skära ca, 1 cm, tjocka skivor av köttet, o morötterna, bryn det i lite olja o smör.
När lagom färg har uppnåtts, i med vattnet o buljongtärningen låt det sjuda ett tag, sedan är det bara att blanda i resten o så ska det vara ett par nypor salt, peppar o grillkrydda.
Låt sjuda eller små koka på svag värme i ca, 45 min för att få det riktigt smakfullt o mört.

Gratängen.

Potatis.
rödlök.
purjolök.
grädde
ost riven.

En gratäng med potatis i skivor med rödlök, smöra en form o varva, häll i 3 dl, grädde utblandat i lite salt o peppar.
Den andra likadant men med purjolök.
Strö över riven ost.
I ugnen 175, grader i c, 45 minuter.
image254
På spisen o sjudar.
image255
Färdig för att sättas in i ugnen..
Smaklig måltid, har redan smakat av grytan, himmelskt god...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0